Per energetikos savaitgalį „Mechanizmai“ - nemokamos ekskursijos elektrinėje

Vilniaus miesto savivaldybė jau antrus metus iš eilės kviečia vilniečius patirti nematomą Vilnių. Rugsėjo 10-11 dienomis sostinės energetikos įmonės atvers duris miesto gyventojams ir nemokamų ekskursijų metu pristatys, kaip į vilniečių namus atkeliauja šiluma, vanduo, dujos, elektra, kaip keičiasi pramoniniai sostinės rajonai ir jų gatvėmis riedantis transportas. Festivalio metu su energetikos objektais planuojama supažindinti daugiau nei 1000 gyventojų.

„Daugelis patogumų, kuriais kasdien naudojamės, priimami kaip visiškai natūralūs dalykai. Tačiau miestas yra neįtikėtinai sudėtingas mechanizmas – kad galėtume praustis po karštu vandeniu ar į darbą nuvažiuoti troleibusu, kasdien dirba tūkstančiai žmonių. Norime, kad tas darbas būtų įvertintas, o gyventojai daugiau žinotų apie energetiką, prisiliestų prie tų sudėtingų procesų ir kartais, atrodo, tolimų, bet kartu ir kiekvieną liečiančių sprendimų“, - apie renginio idėją pasakoja Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Ekskursijas vilniečiams dovanoja festivalio senbuvės – bendrovės „Vilniaus šilumos tinklai“, „Vilniaus vandenys“, „Neakivaizdinis Vilnius“, Energetikos ir technikos muziejus ir prie iniciatyvos šiemet prisijungusios įmonės: „Amber Grid“, „Vilniaus viešasis transportas“, „Ignitis grupė“.

Festivalyje „Mechanizmai“ iš viso suplanuoti 47 užsiėmimai. Vilniaus termofikacinėje elektrinėje šiemet lauks dieninės, naktinės ir šeimų ekskursijos. Gyventojų jau pamiltos ekskursijos grįš į Vilniaus nuotekų valyklą, Antavilių ir Sereikiškių vandenvietes. Gidai kvies į pasivaikščiojimus po pramoninę Vilkpėdę ir Technikos inovacijų istorijų maršrutu. Taip pat numatyti vizitai į Antakalnio troleibusų parką bei išskirtiniai apsilankymai Gudelių dujų skirstymo pastotėje bei šiuo metu kylančioje Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje. O Energetikos ir technikos muziejus surengs ne tik dvi pažintines ekskursijas bet ir patyriminius užsiėmimus tiems, kurie mėgsta, kai mokslas atgyja.

„Už energetikos, vandentvarkos, transporto įmonių pavadinimų pirmiausia slepiasi žmonės. Šis festivalis yra ten dirbančių vilniečių dovana vilniečiams, kurie naudojasi jų paslaugomis. Beveik visi energetikos savaitgalio užsiėmimai - nemokami, sukurti ir įgyvendinti įstaigų, kurioms rūpi jų miestas ir miesto gyventojai. Pernai šią galimybę žmonės įvertino - registracija užsipildė akimirksniu, tad šiais metais ekskursijų skaičių padidinome. Vis dėlto, nujaučiame, kad susidomėjimas bus ne mažesnis ir kviečiame aktyviai sekti registracijos pradžią“, - pažymi V. Benkunskas.

AB Vilniaus šilumos tinklai komanda kviečia aplankyti Vilniaus termofikacinę elektrinę Nr. 2, kurią darbuotojai švelniai vadina Monstru. Siūlome net 20 skirtingų tipų ekskursijų: tiek suaugusiems, tiek šeimoms su vaikais. Kviečiame registruotis iš anksto. Neužsiregistravę lankytojai į ekskursijose dalyvauti negalės.

Ekskursija „Vilniaus Monstro istorijos ir šilumos kelias”

Iš tolo dryžuotais kaminais vilniečius pasitinkanti Vilniaus termofikacinė elektrinė Nr. 2 kviečia apsilankyti visus, norinčius suprasti ir sužinoti, kaip atsiranda šiluma, karštas vanduo ir elektra. Tai – vienas įdomiausių iki šiol veikiančių industrinių objektų Baltijos šalyse. Didžiulė, daugiau nei 20 ha apimanti teritorija – tarsi atskiras ir akylai saugomas miestelis, turintis savo gatves, istoriją ir paslaptis. Miestelio centre – kalinių rankomis statytas raudonų plytų pastatas, kurį darbuotojai praminė Monstru. Jis lyg širdis, iš kurios apie 750 km ilgio vamzdžiais kaip kraujagyslėmis į vilniečių namus keliauja šiluma. O kaip ji gaminama? Kokie įrenginiai ūžia „Monstro“ viduje? Kodėl biokure randama kulkų? Kartu su gidu apkeliausite elektrinės gatves, pasivaikščiosite Monstro koridoriais, užsuksite į HBO serialo „Černobylis“ išgarsintą rūsį ir išgirsite daug metų saugotus pasakojimus. Darbuotojai sako, kad niekada negali žinoti, kuo nustebins Monstras, todėl būkite pasiruošę netikėtumams.

Ekskursijoje dalyvauti gali asmenys nuo 14 metų.

Rugsėjo 10 d. 10 val.
Rugsėjo 10 d. 12 val.
Rugsėjo 10 d. 14 val.
Rugsėjo 10 d. 15 val.
Rugsėjo 10 d. 16 val.
Rugsėjo 10 d. 17 val.
Rugsėjo 10 d. 18 val.
Rugsėjo 11 d. 10 val.
Rugsėjo 11 d. 12 val.
Rugsėjo 11 d. 14 val.
Rugsėjo 11 d. 15 val.
Rugsėjo 11 d. 16 val.
Rugsėjo 11 d. 17 val.

Ekskursija šeimoms su vaikais „Gerasis Vilniaus Monstras”

Dauguma iš tolo esate matę dryžuotus kaminus, tačiau retas kuris vaikščiojo po didžiulę ir ypatingą teritoriją. Į svečius mažuosius vilniečius kviečia Vilniaus termofikacinė elektrinė Nr. 2. Darbuotojai ją vadina geruoju Monstru, nes jis šiluma ir karštu vandeniu aprūpina daugiau nei 200 tūkst. namų ūkių ir yra labai galingas. Čia ištisus metus nenuilstamai dūzgia įvairūs įrenginiai, gaminantys šilumą, elektrą ir karštą vandenį. Kaip visa tai atsiranda? Kaip šiluma pasiekia gyventojų namus? Kokį kurą naudoja? Valandos trukmės ekskursija, specialiai parengta mažiesiems, padės suprasti ir atrasti vieną svarbiausių Vilniaus industrinių objektų.

Maršrutas skirtas vaikams nuo 6 iki 13 metų. Vaikams būtina suaugusiojo palyda. Suaugusiųjų prašome užpildyti registracijos formą atskirai už save ir mažuosius.

Rugsėjo 10 d. 11 val.
Rugsėjo 10 d. 13 val.
Rugsėjo 11 d. 11 val.
Rugsėjo 11 d. 13 val.

Ekskursija suaugusiems „Naktinis Vilniaus Monstras“

Kai visas miestas miega, Monstras nesnaudžia – Vilniaus termofikacinėje elektrinėje Nr. 2 šilumos ir karšto vandens procesai nesustoja. Įrenginiai čia dūzgia ištisus metus, visa parą. Kviečiame atrasti šį objektą jau sutemus, susipažinti su jo istorija, centralizuotos šilumos ir karšto vandens gamybos procesais, pasiklausyti istorijų, kurias Monstras saugojo ne vieną dešimtmetį.

Ekskursijoje dalyvauti gali tik suaugusieji nuo 18 metų.

Rugsėjo 10 d. 21 val.
Rugsėjo 10 d. 21.30 val.
Rugsėjo 10 d. 22 val.

Daugiau energetikos savaitgalio MECHANIZMAI ekskursijų rasite  neakivaizdinisvilnius.lt puslapyje.