Dujų kainų krizė: situacija sudėtinga, bet valdoma, šilumos tiekimas nenutrūks

Jeigu pernai AB Vilniaus šilumos tinklai savo klientams galėjo pasiūlyti vieną mažiausių šilumos kainų Lietuvoje, šį šildymo sezoną situacija kardinaliai pasikeitė. Sąskaitos už šildymą sostinės gyventojams išaugo kelis kartus lyginant su tuo pačiu praėjusio šildymo sezono laikotarpiu. Sudėtingą situaciją išgyvena ne tik klientai, kiekvieną mėnesį gaudami vis didesnes sąskaitas, tačiau ir bendrovė, kuri turi nuolat vytis drastiškai augančias šilumos kainas ir skolintis lėšų jų pirkimui.

Gamtinių dujų kaina nevaldomai augti pradėjo dar 2021 m. vasarą, o metų pabaigoje viršijo istorinius maksimumus. Šildymo sezono metu dujos yra viena iš kuro rūšių, naudojamų šilumai gaminti.  Be to, kuro kaina yra viena iš pagrindinių dalių, lemiančių šilumos kainą. Lauko oro temperatūrai krentant vis žemiau, didėja ir dujų poreikis.

Kadangi energijos išteklių kainų krizė trunka jau ne vieną mėnesį, VŠT buvo priversta išnaudoti visus sukauptus resursus, taip pat ieškoti galimybių užsitikrinti finansavimą iš išorinių šaltinių.

Situacijai rinkose prastėjant įmonė reagavo į būsimą neigiamą energijos išteklių kainos poveikį bendrovės klientams ir šilumos vartotojams pasiūlė mokėjimo atidėjimus už sąskaitas nuo 2021 m. lapkričio mėn. iki šio šildymo sezono pabaigos. Skaičiuojama, kad tam įmonė turės skirti apie 15 mln. eurų.

Įvertinus ir šią aplinkybę, išorinio finansavimo poreikis išaugo iki 50 mln. eurų, todėl 2021 lapkričio bei gruodžio mėnesiais pasirašė atsinaujinančios kredito (overdraft) sutartis su SEB banku ir užsitikrino būtiną finansavimą.

„Prieš prasidedant 2021 m. – 2022 m. šildymo sezonui, bendrovė įvertino gamtinių dujų rinkos tendencijas ir planavo, kad dėl neigiamų tendencijų globalioje rinkoje ir reguliavimu apribotos galimybės iškart reaguoti į sparčiai augančias kuro kainas 2021 - 2022 m. šildymo sezono metu prireiktų apie 53 mln. EUR papildomų lėšų finansinių srautų balansavimui. Iš jų 20 mln. eurų sudarė nuosavos piniginės lėšos, dar 33 mln. eurų ketinta skolintis iš bankų“, - sako VŠT Finansų direktorė Rasa Gudė.

2021 m. gruodžio antroje pusėje kilo dar viena energijos išteklių kainų augimo banga. 2021 m. gruodžio 21 d. gamtinių dujų kaina pasiekė 140 EUR/MWh ir buvo daugiau nei 824 % didesnė už Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos skelbiamą vidutinę gamtinių dujų žaliavos kainą (17 EUR/MWh) per paskutinius 5 metus. Nepaisant to, kad pastarosiomis savaitėmis dujų kaina svyruoja gana reikšmingai, bendras kainų lygis ir toliau kelis kartus viršija įprastus vidurkius.

„Veikdama griežtai reguliuojamoje rinkoje, bendrovė neturi galimybių iškart reaguoti į kuro kainos augimą didindama parduodamos šilumos energijos kainą, todėl užsitęsęs gamtinių dujų brangimas pavojingai didina atotrūkį tarp įmonės pajamų ir sąnaudų kuro įsigijimui.  Ši praraja esant tokiai situacijai energijos išteklių rinkoje yra neišvengiama - pagal galiojančią tvarką, gamtinių dujų kainų pokyčiai galutinėse šilumos kainose atsispindi tik po dviejų mėnesių - remiantis LR Šilumos kainų nustatymo metodika, į galutinę šilumos kainą yra įskaičiuojamos prieš du mėnesius buvusios kuro kainos. Turint galvoje, kad įmonė kurą šilumos energijai gaminti perka mokėdama iškart, dėl rinkos dinamikos atsiradusį skirtumą įmonė privalo finansuoti pati“, - apie susidariusią situaciją pasakoja VŠT Finansų direktorė Rasa Gudė.

2021 m. gruodžio 16 d. už gamtines dujas ateinančiai savaitei VŠT mokėjo 9,5 mln. EUR, po savaitės, 2021 m. gruodžio 23 d., už gamtines dujas ateinančiai savaitei jau sumokėjo 16,5 mln. EUR, t. y. net 74 % daugiau. Taigi siekdama užsitikrinti reikiamą apyvartinių lėšų poreikį, VŠT suderino dar vieną 20 mln. eurų paskolą iš SEB banko.

Papildomų resursų turėtų pakakti užtikrinti sklandžiam įmonės veikimui sausio mėnesį, tačiau tuo pat metu ieškoma būdų pasinaudoti ilgalaikio finansavimo instrumentais, taip pat numatyti alternatyvūs finansavimo modeliai krizei gilėjant. Lėšų poreikis dujoms pirkti priklausys nuo dujų kainų svyravimų biržose bei oro temperatūros.