Bute per karšta arba pernelyg šalta? Priežastys ir sprendimai

Kiekvieną šildymo sezoną sulaukiame klientų pranešimų apie pernelyg šildomą butą, kuriame gyventojai sakosi besijaučiantys tarsi pirtyje. Kiti klientai priešingai – skundžiasi, kad jų butuose pernelyg šalta. Kodėl taip nutinka ir ar šilumos tiekėjas gali išspręsti šią problemą?

Šilti namai yra komandinis darbas, todėl Vilniaus šilumos tinklai kaip šilumos tiekėjas rūpinasi, kad šiluma pasiektų namo šilumos punktus. Namo administratoriai ir namo vidaus šildymo sistemų prižiūrėtojai atsakingi už tai kad šiluma namo viduje būtų paskirstoma sklandžiai, rūpinasi namo šilumos punktu ir kitais įrenginiais.

„Apie problemą, kai to paties daugiabučio namo viename bute yra per karšta, o kitame – pernelyg šalta, girdime iš savo klientų. Deja, tokioje situacijoje šilumos tiekėjų rankos surištos, nes problema slypi namo viduje. Šilumos tiekėjas šilumą iki pastato šilumos punkto visiems tiekia vienodos temperatūros, tačiau negali daryti įtakos tam, kaip šiluma pasiskirsto namo viduje“, – sako Vilniaus šilumos tinklų Energetinio efektyvumo vadovas Juozas Paulėkas.

Pagrindinė tokios nemalonios situacijos priežastis – nesubalansuota namo vidaus šildymo sistema, kuriai įtakos šilumos tiekėjas nedaro ir negali daryti.

Netolygaus šildymo problema name gali atsirasti dėl kelių priežasčių. Viena jų – netinkamai veikianti šilumos balansavimo įranga. Šioje vietoje sprendimas paprastas – kreiptis į namo administratoriaus paskirtą namo vidaus sistemų prižiūrėtoją, kuris turėtų patikrinti įrangą ir jos pagalba šilumos tiekimą į butus subalansuoti.

Netolygaus šildymo problema gali atsirasti ir dėl pačių gyventojų veiksmų. Pavyzdžiui, buto remonto metu gyventojas radiatorius pasikeičia į galingesnius negu numatyta pastato projekte ir taip išbalansuoja viso namo vidaus šildymo sistemą. Dėl to vieni gyventojai priversti gyventi kiek vėsiau, o kiti jaučiasi lyg pirtyje. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į namo administratorių, kad jis inicijuotų komisiją ir išsiaiškintų situaciją. Paprastai tokie pakeitimai privalo būti suderinami su namo administratoriumi.

„Dėl netolygaus šildymo gali būti „kaltas“ ir šilumos punktas, kuriame išvis nėra sumontuota šildymo sistemos balansavimo įranga. Tokiu atveju rekomenduojame pasinaudoti net iki 80 proc. siekiančia parama ir atnaujinti ne tik visą šilumos punktą, bet ir įsirengti vidaus šildymo sistemų balansavimo įrangą“, – sako J. Paulėkas.

Modernus, efektyviai veikiantis šilumos punktas užtikrins komfortišką šildymą ir padės sutaupyti net iki 15 proc. šilumos energijos.

Daugiau informacijos apie šilumos punkto modernizaciją rasite šioje skiltyje.
Norite pasitarti ar pasikonsultuoti? Parašykite mums el. p. modernizacija@chc.lt